vrijdag 3 februari 2012

Nieuw leven in een bijna vergeten koers

Voor het laatst werd hij gehouden in 2007, met de revelatie van destijds: Juan Mauricio Soler en Danilo Di Luca die om de overwinning streden in de stad waar een jaar eerder de olympische winterspelen hadden plaatsgevonden.

Hier heb ik het natuurlijk over Milaan - Turijn.
De koers lag in handen van de RCS die de stokoude klassieker (eerste editie is verreden in 1876!) jaar na jaar liet vervallen.
Andere liefhebbers waren bereid de organisatie over te nemen, namelijk de wielerclub van Arona: zij willen de oudste klassieker van Italië in ere herstellen.

Milaan - Turijn heeft uiteraard een prachtige historie met een eerste editie waar de winnaar over de 150 kilometer, de Italiaan Paolo Magretti, een gemiddelde fietste van 13,3 kilometer per uur in een wedstrijd waaraan nog zeven andere pioniers deelnamen.
Daarna waren het vooral Italianen die in zijn voetsporen traden, maar daartussen hadden ook wat buitenlanders de kans, met name de jongste jaren maar ook in het verleden met Roger de Vlaeminck, Henri Pelissier en Ferdi Kübler om een paar grote namen te noemen.

Op 26 september is de wedstrijd in de wielerkalender ingetekend: de renners die klaar zijn voor het late naseizoen en de vroege Ronde van Lombardije kunnen hier dus hun gram gaan halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten